Mijn fokdoelen

Waarom fokken met de Syrische hamster?

Een aantal jaren geleden kocht ik mijn eerste Syrische hamster na jaren Rusjes te hebben gehad. Ik merkte dat ik syren veel leuker begon te vinden en al snel werden ze mijn favoriet. Na de eerste volgden een tweede, derde en vierde. Ik ben verliefd geworden op de verschillende kleuren, vachttypes en patronen die de hamsters kunnen hebben!

Wat is mijn fokdoel? 

Al vanaf jonge leeftijd wil ik graag met hamsters gaan fokken. Nu is het eindelijk zo ver, na een goede voorbereiding ben ik er klaar voor! Het is belangrijk de genetica goed te begrijpen om zo je fokdoel te kunnen behalen. Ik start met fokken omdat ik graag mijn steentje wil bijdragen aan het ethisch fokken van de Syrische hamster. Daarom sluit ik mij aan bij een groep ethische fokkers die gezondheid, bouw, kleur en karakter verbeteren.

Mijn doel is om zowel lang- als kortharige hamsters zonder gezondheidsproblemen en met de juiste bouw te fokken. Zoals ik net beschreef is mijn hoofddoel gezondheid. Wanneer er in een lijn een (genetische) “fout” voordoet, betekent dit dat deze hamster(s) uitgesloten worden voor de fok. Uiteraard worden de hamsters elke dag nauwlettend in de gaten gehouden en gecontroleerd op hun gezondheid. Hierna komt de bouw van een hamster. Ik zal de Syrische hamster volgens de ras standaard te fokken, zodat ze geen lichamelijk ongemak ervaren, bijvoorbeeld tijdens het dragen en zogen van jongen.

Vrouwen worden tussen de 4 en 6 maanden ingezet voor de fok. Dit omdat op latere leeftijd het bekken vastgroeit, waardoor jongen er niet uit kunnen. Mannen worden bij voorkeur op een latere leeftijd ingezet zodra hun karakter en gezondheid zich hebben bewezen.

Door goede selectie wil ik de kleuren zo zuiver mogelijk te houden. Kleur en karakter zijn belangrijk, maar mogen niet ten koste van de gezondheid gaan. Ik focus mij op dit moment op de kleuren dove (en de hoofdkleuren daarvoor, oranje en zwart), zilvergrijs en goud. Wellicht komen er in de toekomst nog andere kleurlijnen bij.

Met angstige dieren of (in extreme gevallen) agressieve dieren (agressief gedrag zonder aanleiding) wordt niet gefokt. Mijn dieren zullen op ongeveer 2 weken leeftijd, wanneer de ogen openen, al voor het eerst in de hand komen. In eerste instantie in het verblijf zelf, maar daarna krijgen alle ukken een knuffelsessie in een aparte bak. Tot de jongen mogen verhuizen zullen ze dagelijks in de hand genomen worden en gaan dus handtam verhuizen.

Hoe controleer ik mijn fokdoel? 

Door de dieren te fokken volgens de ras standaard en de dieren te showen, kan ik de bouw van mijn dieren laten zien en controleren. Daarnaast door in contact te blijven met de nieuwe eigenaren van mijn dieren kan ik de kwaliteit van mijn lijnen in de gaten houden.