De hamsterkamer

Huisvesting vind ik een ontzettend belangrijk aspect aan het houden van dieren en in dit geval hamsters. In de hamstery probeer ik daarom de dieren zo natuurlijk mogelijk te houden en in een verblijf van minimaal 5000cm2. Ik kan mij voorstellen dat wanneer je een dier gaat adopteren je ook graag wilt weten hoe de dieren bij de fokker gehouden wordt, vandaar dit kijkje in mijn hamstery. 

Hoofdverblijven 

Alle hoofdverblijven zijn glazen terraria van 100x50x50cm. De schuifdeurtjes zitten op 23cm hoogte zodat er een dikke laag bodembedekking in kan en dus de hamsters lekker kunnen graven. Bovenop de bakken zit een ventilatiestrook, zodat de verblijven geen kas worden. Omdat de verblijven van glas zijn zijn ze eenvoudig schoon te houden. De terraria staan los van elkaar in (speciaal door mijn vader gemaakte) kasten, mocht er een ziekte in een hok ontstaan, het dier met verblijf en al afgezonderd kan worden van de rest en daar worden schoongemaakt.

Naast de hoofdverblijven heb ik nog een terrarium van 120x50x50cm en een oud aquarium van 150x60x50cm voor de hamsters die toch meer ruimte nodig hebben dan mijn standaard 100cm. 

Extra/nood verblijven

Op het moment dat nestjes gescheiden moeten worden op geslacht en weg bij de moeder maar ook in geval van nood, bijv. ruzie tussen ukken en ziekte maak ik gebruik van losse verblijven, SAMLA opbergbakken van 80x50x50cm. Deze bakken heb ik voorzien van gaten met gaas via de deksel en aan de zijkanten van de bak voor ventilatie. In de bakken kan ik nog veel bodembedekking en een wiel in kwijt maar zijn eenvoudig te verplaatsen en op te ruimen wanneer ze niet nodig zijn. 

De inrichting 

Ieder verblijf wordt zo natuurlijk mogelijk ingericht maar wel afgestemd per individu. De een vindt een simpel hok prima, terwijl de andere meer behoefte heeft aan uitdaging of verstopplekken. Iedere hamster een flinke laag bodembedekking met daarop minimaal 2 huisjes, 1 of 2 kurktunnels, minimaal 1 wijnrank of ander soort hout, eventueel een zandbakje, water en voerplek en verschillende gedroogde plantjes. Bij sommige hamsters werk ik met een bodembedekking met verschillende hoogten, daarbij maak ik gebruik van wilgenladders van verschillende formaten. 

Binnenkort ga ik (met behulp van mijn vader) ook mijn eigen meerkamerhuisjes maken en die krijgt iedere hamster ook in zijn of haar verblijf.