Certificaat Besluit houders van Dieren - Overige zoogdieren 

Als houder van dieren moet je je conformeren aan de regelgeving van het welzijn van dieren, vakbekwaamheid en de wijze van huisvesting van dieren. Ik, als houder en fokker van dieren, ben verantwoordelijk voor het welzijn van mijn dieren, maar ook de dieren die ik verkoop. Daarom heb ik voorwaarden (zie kopje "voorwaarden") opgesteld waar mijn dieren naar toe verhuizen. De dieren moeten gezond blijven en op de juiste manier gehuisvest en verzorgd worden. De dieren mogen niet mishandeld of verwaarloosd worden. Deze regelgeving is niet alleen voor particulieren maar ook voor mij als fokker.

 

Voor mij is deze fokkerij puur hobbymatig, mijn doel is absoluut niet om winst te maken (zie kopje "Mijn fokdoelen"). De overheid heeft indicaties opgesteld dat aangeeft wanneer je wel of geen bedrijf bent, deze hoeven niet allemaal te gelden: 

- Je fokt niet om de dieren zelf te houden als huisdier en ook niet voor familie en vrienden. 

- Je verkoopt of levert de dieren af aan anderen dan familie en vrienden. 

- Je vangt dieren op tegen vergoeding en plaatst hiervoor advertenties. 

- Je hebt ruimtes speciaal ingericht voor de opvang, handel of het fokken van de dieren. 

- Je bent geregistreerd bij de Kamer van Koophandel of je hebt een btw-nummer.

- Je adverteert.

- Je oefent de activiteiten uit om winst te maken.

 

Omdat ik advertenties maak voor mijn nesten en ik verkoop aan hamsterliefhebbers, die geen familie of vrienden van mij zijn, heb ik deze cursus gevolgd. Tijdens mijn studie paraveterinair heb ik deze lessen en examens ook al gehad maar in die tijd kreeg je het certificaat daar niet bij.